Продати квартиру під час війни: що потрібно знати українцям

Читать на русском
Автор
1526
Нерухомість
Нерухомість

Під час воєнного стану провести операції з нерухомістю стало складніше

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ринки продажу нерухомості та землі були зупинені, що було пов’язано з обмеженням доступу до державних реєстрів на користь національної безпеки, однак у травні продажі були відновлені, але з певними особливостями.

Як укласти договір купівлі-продажу чи дарування нерухомого майна в умовах воєнного стану – роз’яснює "Телеграф" із посиланням на РБК-Україна.

Нотаріус – лише біля будинку

Предметом договору купівлі-продажу чи дарування є цінне майно, такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Відповідно до загального правила, посвідчення угод щодо відчуження (куплі-продажу) майна здійснюється за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або однією зі сторін договору. Однак під час військового стану посвідчення договору здійснюється нотаріусами виключно за розташуванням нерухомості.

Винятком є Київ та Київська область. Посвідчувати угоди з нерухомості у цьому регіоні можуть як нотаріуси за місцезнаходженням такого майна, так і нотаріуси за місцезнаходженням однієї зі сторін відповідного договору.

Які документи потрібні для угоди

Зразковий перелік документів, який необхідно надати нотаріусу:

  • паспорти та ідентифікаційні коди обох сторін договору;
  • оригінал правовстановлюючого документа на нерухоме майно;
  • довідка про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • технічний паспорт на житлове приміщення;
  • документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня спорідненості.

Як знайти потрібного нотаріуса

Нагадаємо, нотаріальні дії проводяться виключно включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, яким дозволено в умовах воєнного стану вчиняти нотаріальні дії щодо цінного майна. Зі списком таких нотаріусів можна ознайомитись на сайті Міністерства юстиції України.

Раніше повідомлялося, що бомбосховища у будинках стануть обов’язковими в Україні.

Нагадаємо, зростання вартості будматеріалів та військова інфляція штовхають ціни на житло в Україні вгору.